Haveplaner

Haveplaner

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Et par indlæg herunder, byder jeg indenfor i vores nye hjem, hvor der skal ske en del spændende ting. Men mange af vores planer skal faktisk finde sted udenfor, for selvom huset ikke er lille, så er det der sker udenfor huset meget større – grunden vores hjem ligger på er nemlig hele 27.000 m2 stor, så der er plads til mange planer.

Og dem har vi mange af! Eller måske skal jeg starte med at kalde dem drømme, for vi har så meget vi gerne vil, at det meste af det, lige nu må må blive på drømmestadiet. Men hvad er det så vi vil med al den plads? Det skal du få et indblik i her. I hvert fald de planer der ligger først for at blive ført ud i livet.

Først og fremmest kan jeg beskrive grunden for jer. Den er vel egentlig delt op i tre dele: 1. selve haven omkring huset, med græs, terrasser, træer blomster osv. 2. Marken, den største del, der pt ligger brak. 3. Skoven bagerst på grunden, der grænser op til en å. Du kan se to billeder her, der måske ikke giver hele overblikket, men i hvert fald viser lidt.

Så lad os tage dem en del ad gange.
Haven er allerede anlagt og har fine træer, blomster, bede med krydderurter, en flagstang (jubii) og et overflod af fuglefodringsstationer. Det er skønt. Og her kommer vi nok ikke til at lave de store ændringer. Vi skal gøre det mere børnevenligt med en nedgravet trampolin og et legestativ med gynger og rutsjebane, så børnene også føler det er deres have. Og så skal jeg have gang i mine blomsterdrømme. For jeg synes det er fantastisk at kunne gå ud i haven og plukke blomster til huset. Så blomster skal der være masser af. Og jeg skal lære hemmelighederne og teknikkerne for at få det til at lykkes. Det skal nok blive godt. Og ja der skal nok en hængekøje, en hængestol osv. op. Og så kommer haven også til at rumme en af vores (primært Kims) store drømme: Høns. Vi (igen Kim) skal have bygget et hønsehus, hvor vi kan have en flok fjerede venner gående, der kan spise vores køkkenaffald og bidrage med lækre æg til madlavningen. Det bliver spændende.

Men videre til næste del af haven, der er den store mark, vi har udsigt til fra køkkenet. Den mark er stor. Gigantisk for byboer som os, så vi vil selvfølgelig ikke kunne udnytte hele området fra starten. Og det har vi heller ikke forventninger om at kunne. Men lidt skal der ske. Den forreste del af marken skal bidrage til vores drøm om at være selvforsynende på et realistisk fritidsniveau. Altså vi skal have et drivhus og en køkkenhave, hvor vi skal forsøge at dyrke diverse grøntsager og lækkerier. Men vi har jo ikke en lækker kontrakt med DR, så vi har ingen ambitioner om at komme op på niveau med bonderøven, og vores køkkenhave vil derfor også kun optage en begrænset del af marken. Men den vil være der, og vi vil spise mere mad vi selv har dyrket og det er fedt. Ud over køkkenhave, vil marken også rumme en anden del af min blomsterdrøm: blomstereng. Jeg sidder pt og søger efter ekstra store portioner blomsterfrø, så vi kan fylde nogle tusinde m2 med en skøn blanding af blomster, der båd kan se flotte ud, men som også kan tiltrække både sommerfugle og bier. Og sidstnævnte lille gule og sorte bandit er også en del af vores planer, vi skal nemlig også have bistader og forhåbentlig få slynget en portion honning eller to. Kim er lige nu i dialog med den lokale biavlerforening, for at finde frem til noget brugt udstyr til en god pris. Hvis det ikke kommer lige nu, kan denne del af vores drøm sagtens udskydes lidt. Vi har jo trods alt to små børn, en dagligdag, familie, venner og et hus der også skal have vores opmærksomhed.

Så lad os lade markplanerne blive ved det for nu, og bevæge os til den bagerste del af grunden, vores lille skov. Eller skal vi kalde det et bevokset område. Jeg må så være ærlig og indrømme at jeg ikke slev har set det in real life endnu, da der er ca 400 meter derned, og hver gang jeg har været der, har vejret ikke været til en gåtur henover marken. Men jeg har set billeder og fået beretninger fra Kim, så jeg ved, at skoven indeholder en blanding af træer der grænser op til den lokale å (siger man det?). Samtidig er der et lille overdækket område med grill, borde og bænke, der indbyder til mange hyggelig shelteragtige stunder. Det vil vi selvfølgelig gerne bevare, og jeg skal også nok kommer derned (fik jeg sagt at der fulgte en ATV med i handlen?). Og vi er så vilde med ideen om at have vores egen lille skov at planen for dette område er, at udvide det med endnu flere træer. Gerne en del frugttræer, der kan bidrage til lækkerier i køkkenet, men også andre træer så vi får e godt mix. Hvornår dette kommer til at ske, ved jeg ikke, men det er forholdsvis højt oppe på prioriteringslisten, da træer jo som sagt skal bruge nogle år før de kan gøre sig gældende.

Er du stadig med? Er du forpustet på vores vegne? Jeg er ret forpustet, og jeg er i tvivl om hvor meget af dette der kommer til at blive ført ud i livet det første år. Min mand er et af de mest positive og optimistiske mennesker jeg kender. Hermed også tidsoptimist, så han tror vi når en masse. Jeg er mere skeptisk eller realistisk, så jeg holder lige lidt igen med forventningerne. Men jeg er sikker på, at det bliver fedt. Og vi skal nok komme langt med vores drømme. Det kommer nok bare lige til at nogle år. Men vi har jo også resten af livet foran os, så vi når det nok.

Så ligesom med indretningen af huset, så kommer udearealerne også til at fylde meget i vores liv, og dermed også her på bloggen. Håber jeg.

Så kom endelig med udenfor hos os 🙂

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Skriv et svar