Hvad har vi egentlig gang i?

Hvad har vi egentlig gang i?

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Yay!! Så er vi her!!! For tre ugers tid siden landede vi på ønskeøen, og man kan vel kalde os fuldtidsfynboer. Eller vi bor i hvert fald på Fyn. På vores ”lille” landsted i udkanten af Søndersø. En del af vores venner og familie, og folk der ikke kender os synes nok vi er lidt småskøre. Eller måske synes de at vores beslutning om at flytte væk fra storbyen og blive fritidsbonderøve, er helt tosset. Jeg forstår dem godt! For det er et stort skridt. Men så forstår jeg dem nok alligevel ikke, for for os giver det så meget mening. For vores lille familie er det det helt rigtige at gøre. Og her er nogle af grundene hvorfor:

Vores beslutning om at flytte er taget med en ting i fokus: vores familie. os fire, der udgør familien Orloff Christensen. Det har ikke noget at gøre med karriere eller status, men blot at vi skal gøre det, vi mener er bedst for os. Og flytning til Fyn har mange plusser, som har gjort beslutningen nemmere for os.

For det første, så er det vores drøm. Siden vi mødte hinanden, har vi talt om at flytte væk fra København til mere landlige omgivelser. Planen var, at beslutningen skulle tages, inden Molly skulle starte i skole, men processen blev speedet noget op sidste år – det viser sig, at Kim og jeg åbenbart er sådan nogle, der impulskøber nyt hus :-). For at være ærlig har jeg været i tvivl om det nogensinde ville ske, det fynske eventyr, men nu vi har gjort det! Vi har fulgt vores drøm, og det føles helt fantastisk. Vi havde et rigtig fint hus og et godt liv i Islev, ingen tvivl om det. Og det var ikke nemt at rejse fra det, men her får vi meget mere luft og plads omkring os. Vi har ingen motorvej i baghaven (vi har dog en omfartsvej, men den er noget længere væk), og vi har den skønneste udsigt hver gang vi sidder ved køkkenbordet og spiser.

Der er nok nogle der tænker, hvad vi dog skal bruge 27.000 m2 til, og det kan jeg ikke svare helt konkret på. For det er MEGET plads og vi har ikke lagt planer for hver eneste m2 endnu. Men nogle planer har vi, og igen så kan vi leve nogle drømme ud, som ikke gav mening i Islev; vi skal have høns og bier. Vi skal have et stort drivhus og en køkkenhave på størrelse med størstedelen af hele baghaven i vores gamle hus. Vi skal have frugttræer og buske og masser af blomster. Alt i alt betyder det, at vi skal være en lille smule selvforsynende. Vi begynder ikke at gå rundt på bare fødder, lade håret gro, væver vores eget tøj og laver hjemmeskole. Vi bliver ikke bonderøven og hans familie, der går til ekstremer for at leve fra jord til bord (og som vist har en ret så fornuftig kontrakt med DR). Vi skal bare dyrke nogle lækre grøntsager og frugter. Vi skal lære vores børn hvor maden kommer fra, og vi kommer til at have den luksus, at vi kan gå ud i vores have og hente et æble, en håndfuld brombær, et frisklagt æg, tomater, kål osv. osv. osv. Og når der skal lidt blomster i vaserne, kan vi også gå ud i haven og plukke dem. Det er i hvert fald planen, og endnu en af grundene til, at vi har taget dette store spring.

Én ting vi ikke kan komme væk fra i dette regnestykke er økonomi. For os giver det rigtig meget mening økonomisk at bo på Nordfyn frem for Islev. Huspriserne her er MEGET lavere, og selvom det nu har vist sig, at vi har købt et af de dyreste huse i Søndersø, så er det stadig en million billigere end det vi solgte vores (renovationstiltrængte) hus i Islev for. Vi har da fået lidt penge ud af salget af vores gamle hus, men under alle omstændigheder, så kommer vi lånemæssigt til at sidde billigere i det her. Lånet er mindre end det vi have før, vi har dermed lavere afdrag og færre renteudgifter. Og hvis vi så begynder at kigge på ejendomsskatter, grundskyld og generelle ejerudgifter så sparer vi ca. 3.000 kr. om måneden ved at flytte – på trods af at både hus, og især grund, er større end i Islev. I tillæg til det, så viser det sig at børnepasning er billigere i Nordfyns kommune. Faktisk så kan vi nu, med søskenderabat, få begge børn passet for samme pris (faktisk 100 kr. billigere) end vi betalte for at have Molly i dagpleje i Rødovre. Bevares vi skal selv have bleer og barnevogn med til Viggo, men der er stadig en besparelse på mere end 1000 kr. om måneden end hvis vi var blevet i Rødovre (hvor de forresten slet ikke har pasningspladser nok til alle de børnefamilier de har arbejdet på at tiltrække). Der er nogen der siger, at det også generelt er billigere at købe ind og leve i provinsen. Det har jeg ikke fået overblik over endnu, bortset fra at jeg sidste weekend købte morgenmad til 10 personer for en lavere pris end en almindelig tur til Lagkagehuset ville have kostet mig og Kim (ej det er en overdrivelse, men det var sgu billigt!). Ja, der vil komme nogle ektra omkostninger her, så som bil nr 2, og der vil måske være en nedgang i min indkomst, når jeg forhåbentlig snart får et job (men Kim er steget i løn, så det går nok), men overordnet set, vil det være billigere for os at bo her end i Islev.Nu er det jo ikke sådan at alt skal handle om penge, men hvis vi ser på det i familieperspektiv, så giver de besparelser vi får os rigtig mange muligheder; vi kan lave flere ting med børnene, vi kan spare op til at rejse, én af os kan evt. gå ned i tid og have endnu mere tid sammen med børnene, og det kan forhåbentlig give os en ro i hverdagen, hvor økonomi og lønstigninger kan være noget sekundært. Det er i hvert fald en af de store plusser vi ser ved vores flytning.

Den sidste grund (som vi ved af lige nu) er familie. Vi har altid sagt, at når vi fik børn skulle vi bo tæt på mindst et sæt bedsteforældre, og med ovenstående punkter i tankerne, så var det klart at Fyn var den bedste lokation for os. Vi kan ikke bo tæt på Kims forældre i Rødovre, og på samme tid få en bolig og omgivelser som her i Søndersø til en pris vi kunne betale. Så vi nyder, at børnene nu har mormor og morfar tæt på, og at moster og onkel Jepper og ungerne meget nemmere kan komme på besøg. Vi behøver ikke længere at overnatte hos hinanden for at ses, men vi kan komme forbi til en kop kaffe og så nemt køre hjem igen. Jeg håber det kan give vores børn et rigtig godt forhold til den Orloff’ske del af familien. Vi glæder os i hvert fald til at de alle sammen bliver en større del af vores hverdag.

Så det er det vi har gang i – eller nogle af grundene til at vi har valgt at flytte til ønskeøen.

Det lyder alt sammen helt fantastisk, og det er det også, men det betyder ikke, at det har været en nem beslutning – ovenstående har bare gjort den nemmere end ellers. For vi flytter jo også fra noget. Og det har klart også nogle konsekvenser.

Jeg har ikke haft noget langvarigt forhold med Rødovre, men det er der Kim er vokset op, og selvom jeg ikke har så høje tanker om Rødovre, rent bolig-økonomisk, så har vi været rigtig glade for at bo der. Børnene har haft farmor og farfar tæt på, og vi har haft størstedelen af vores (Islevske) vennekreds inden for gåafstand. Og det er ikke nemt at sige farvel til gode mennesker, og vide at når vi er på Fyn, så er der ikke nogen der kommer tilfældigt forbi til en kop kaffe eller en grillaften. Det er en af de ting der har været svære at vælge fra, men vi har heldigvis masser af plads til gæster, så vi håber at både familie og venner kommer forbi og nyder det landlige liv sammen med os.

For mig, der pt er arbejdsløs (eller er det arbejdssøgende man siger nu, for at det ikke lyder så nederen?), så betyder det også, at udvalget af jobs jeg kan søge er meget mindre, og det skræmmer mg helt sikkert lidt. Det vidste jeg godt da vi flyttede, men jeg håber så også at ”konkurrencen” om de jobs der er, er mindre.

Jeg tager heller ikke let på det, at vi har taget beslutningen på vores børns vegne, og dermed har taget dem væk fra deres vante omgivelser til noget helt nyt. Molly måtte sige farvel til en fantastisk dagplejemor før tid, og begge skal vænne sig til nyt hus, en ny hverdag og til at vi som familie nu kommer til at bruge en del tid udenfor. Men vi kommer til at bruge tiden SAMMEN og det er det der tæller for os, og det der gør at vi har turdet at tro på, at det var det bedste for os som familie.

Så selvom der lige nu stadig er et par usikkerheder og ting der skal læres og erfares, så går vi til opgaven og ind i eventyret med store smil på læben, masser af kærlighed og en god følelse i maven. Og så skal alting nok blive godt. Det ved jeg.

Og nå ja, her lugter nogle gange af ko. Det er ikke så fedt, men vi håber de andre ting opvejer denne ulempe 😉

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Skriv et svar