Haveliv

Bierne kommer!

I oktober var jeg til forældrekaffe i børnehaven. Helt tilfældigt kom jeg til at tale med Lukas’ mor, der også er med i forældrerådet, mens vi bryggede kaffe til arrangementet. Hun spurgte ind til vores drømme og planer for vores landboejendom, og her nævnte jeg, i en bi-sætning (no pun intended), drømmen om bier. Hun lyste straks op, for det viste sig, at hendes far var biavler, men at han pga. en kommende flytning skulle til at sælge sine bier og alt udstyret. Vupti, så var der pludselig en helt reel mulighed for at få drømmen til at gå i opfyldelse. Kim og børnene var en tur forbi Karl Aages have og se på det hele, og en aftale er nu indgået, og når der kommer en dag med tørt og stille vejr, flytter bierne ind i vores have.

Lige siden vi første gang talte om vores drøm om at flytte ud, hvor der var mere luft omkring os og give vores fritidsbonderøvs-liv en chance, har Kim talt om bier. Jeg har nok været lidt mere lunken ved tanken, for jeg synes egentlig vi har gang i rigeligt herhjemme. Altså, jeg vil gerne have bier, for de er så vigtige for vores natur, for at ting vokser og giver afgrøder, og da der bliver færre og færre af dem, vil jeg meget gerne være med til at bidrage til bestanden – især når vi nu har flere og flere frugttræer mv, der har behov for bestøvning. Jeg vil også meget gerne have honning! Min farfar var biavler, så jeg er vokset op med, at honning er noget, der kommer ude fra farfars have – og ikke noget der kommer langvejs fra, og det vil jeg meget gerne tilbage til. Men altså selve projekt bier er nok mest Kims område. Det bliver uden tvivl ham, der skal på begynderkursus i Nordfyns Biavlerforening. Det bliver ham, der tager sig af meget af det praktisk (håber jeg i min naive barnetro), og ham der piller tavlerne ud af bistaderne, når tiden kommer til det.

Men selvom jeg overlader en stor del af ansvaret for bierne til Kim (i hvert fald til at starte med) skal det endelig ikke forstås som om, at jeg ikke skal deltage. Jeg glæder mig til at slynge honning. Jeg glæder mig til at prøve kræfter med bivoks, og måske lave lys, bees wraps (yay!), læbebalsam, voks til bordpladen, voks til imprægnering mm. Jo jo bare rolig, disse projekter, ligger nogle år ude i fremtiden, for tiden er vist ikke lige til flere hjemmesysler lige nu, men det er da megahyggeligt at drømme om familieprojekter og mere selvforsyning.

Så bierne er på vej – jeg tror faktisk de kommer allerede i januar! Så når foråret nærmer sig, skal jeg have gang i anlæg af blomstereng og plante rigeligt af bivenlige ting i haven. Og Kim skal på kursus og lære alt det man nu skal vide som biavler. Og så er det ellers bare at glæde sig til honning – Karl Aages bier leverer mellem 15 og 75 kilo om året, så vi kommer vist til at få rigeligt til at dele ud af 🙂

Leave a Reply