Haveliv

Nye beboere i hønsegården

Ih det er så fint. Der er endelig flyttet fire nye fine damer ind i hønsegård, og jeg er simpelthen så glad. Ja tænk, at høns kan have stor indflydelse mit humør (hurra for landlivet!). Hygge, liv, æg, gødning og mindre madspild. Fantastisk!Hønsene kom for 3 dage siden, men vi har faktisk i længere tid vidst, at vi gerne ville have flere hønsebasser. Vi er selv begyndt at spise en del flere æg i hverdagen, og vi vil også gerne glæde andre med æg. Så jeg har rigt en del tid på at researche hønseracer og Kim har brugt (ret så meget) tid på et nyt og større (og vintersikkert) hjem til hele flokken. Vi har forsøgt at finde brugte legehuse eller hønsehuse til formålet, men desværre uden held, så Kim har nu bygget en fin lille hytte til dem – og den er blevet indviet i denne weekend. Det passer så fint ind i vores have, vores hverdag og vores drøm.

Argh det lyder pladderromantisk, og en del af tiden er det også det – men jeg må også indrømme, at jeg aldrig havde troet, at jeg skulle bruge så meget hjerneaktivitet på en flok høns. Tænke, undre og læse om alt fra foder, æglægningsalder og optimale forhold, til skruhøns, rugeæg og farver på æg. Det er NÆSTEN ligesom når man har fået sit første barn og man googler ALT, men ja, ok på et noget lavere niveau. Nå, lad os bare slå fast, at jeg er tosset med høns, og nu, hvor jeg har fået opfyldt en drøm om vokseværk i flokken, så tænker jeg, at jeg da lige vil præsentere de små basser. Jeg skal sige, at jeg ved meget lidt om høns, jeg er ikke ekspert, og mange om racer mv. er taget ud fra hvor mange æg hønsene lægger, hvilken farve æg og høns har, samt om de trives godt i en blandet flok.

De første 6 høns vi fik består af følgende var Lollo og Bernie, to stribede skovhøns, der er opkaldt efter de to figurer, man finder på mange Spies Sunving hoteller, og som er noget det, vores datter husker bedst fra vores tur til Thailand. De fik følgeskab af Cornelia og Berta, Isa Warren aka superæglæggerne, som jeg fik lov til at navngive (jeg elsker at finde på navne, og måske er hønsene en form for erstatning for alle de børn jeg gerne ville have navngivet – selvom jeg ikke vil have flere børn). Og sidst men ikke mindst de to Grünlegger høns Hildegard og Lady Gaga, hvor den første er opkaldt efter en figur fra tegnefilmen “Prinsesse Sofia” og den anden fik sidt navn, fordi lyde “gaga” var Viggos primære ordvalg på tidspunktet. Jeg skal være ærlig og sige, at jeg er vild med grunleggerne fordi de lægger de fineste blå/turkise æg. Jeg vil rigtig gerne have færre høns, der lægger farvede æg, og jeg har brugt fantastisk meget tid på at researche dette. Dog har jeg endnu ikke fundet mange avlere, der tilbyder de farvelæggende racer, udover Grünlegger, så hvis farvespektret skal udvides, skal jeg nok have fat i nogle rugeæg, næste gang Hildegard vælger at blive skruk.

Jeg skal indrømme, at de 4 nyankomne høns mest er valgt ud fra et “hvad kan vi få” perspektiv, da det er ved at være sidst på sæsonen hos hønseavlerne. Jeg havde nogle ønsker som ikke kunne opfyldes nu, og da vi ikke vil vente til marts med at få flere høns gik vi lidt på kompromis. Og så er det jo altså igen bare pga farver og lir. For de høns vi har valgt, er så fine, og de skal alle være gode æglæggere, og det er jo faktisk det primære her. Inden de 4 nye kom har der været meget snak om navne. Jeg er, som sagt, ret vild med navngivningsdelen, og havde overraskende svært ved at lade Molly få sin vilje med navnene (sorry men ingen høns der hedder Emilie, Sofia, Sara, regnbue og Signe i denne omgang). Vi gik på kompromis, og jeg fik lov at vælge to navne, mens hun valgte de to andre. (sig ikke til hende at jeg faktisk har valgt tre, men hun tror det ene er hendes ide). Så efter mange overvejelse, er flokken blevet forøget med Flora og Esmeralda, to Sølvblå Königsberger høner, der er så fine at se på. De har to italienske venner med, nemlig Rosa, der er en rød Italiener og lille Snefnug, er der er en sølvhalset Italiener. Snefnug er flokkens lillesøster – klart den mindste af dem alle, lige nu, og derfor er hun også nederst i hakkeordenen efter indflytningen. Hun holder sig lidt for sig selv, men det har vi også set med andre høns, og det bør heldigvis gå over, når hun er lidt større.

Det var meget skrivere, så vi slutter lige af i bedste SoMe stil, men lidt billeder af damerne.

Leave a Reply