Haveliv

Tag med i lunden

Vi er så heldige at have en ret stor mark – næsten 28.000 m2 faktisk. Vi er dog ikke bønder, og vi skal ikke dyrke korn på marken (endnu i hvert fald), men til gengæld har vi en del andre planer, som vi er ved at føre ud i livet – og som jeg her vil give en lille status på…

Sidste efterår anlagde vi (første del af) vores frugtlund. 21 frugttræer og en god portion bærbuske blev sat, så vi fremover kan mæske os i æbler, pærer, kirsebær, blommer, morbær, stikkelsbær, hindbær, brombær og honningbær af flere forskellige sorter. Kim har også sat en del pileskud, som vi også gerne vil have mange flere af. Her i foråret har vi tilføjet min fødselsdagsgaver som var et ægte kastanjetræ og et hjertenødtræ. Vi har også taget en del brombærskud fra vores have og tilføjet dem, da vi drømmer om en hæk af bær rundt om lunden. Så der sker noget på den del af marken! På en nylig tur derned, hapsede jeg årets høst med tilbage til huset. Den bestod, udover en håndfuld bær der landede i min mave, af træ fine røde æbler. Den ene bid jeg fik lov at smage var skøn, så jeg glæder mig til mange flere frugter i de kommende år.

Her er lidt billeder fra min tur i lunden.

Udover frugtlunden drømmer jeg også om en masse fine blomster som både vi og bierne kan nyde godt af. Jeg har aldrig været en have- og blomsterperson før, men nu synes jeg at blomster er fantastiske både i haven og i buketter i mit hus. Og jeg vil meget gerne dyrke dem selv, både fordi jeg er alt for nærig til at købe fine buketter hos blomsterhandleren, og fordi jeg synes det er ganske unødvendigt at sende blomster rundt i hele verden, for at give 25 kr for et bundt hos Netto.

Så der skal blomster til hjemme hos os, og for markens vedkommende er der to projekter: blomstereng og skærehave.

Blomsterengen var et af de allerførste projekter, der blev sat i værk, da vi flyttede ind i huset. I forlængelse af en lille køkkenhave spredte vi en blomsterblanding, der skulle gavne både bier og mennesker, og jeg ventede spændt. Desværre var det så den tørreste sommer man kunne forestille sig, så der kom nærmest ingen blomster. Det slog mig kort ud, men efterfølgende fik jeg ambitionsniveauet op. Kim (god som han er) fræsede et stort stykke lidt længere ude på marken, vores nabo, der er leveringsdygtig i både viden og udstyr, bragte en lille tromle med ind i projektet, og så fik jeg ellers sået en god blanding af blomster. Netop som den nye blomstereng var anlagt, begyndte sidste års projekt at blomstre, og valmuer, kornblomster og en del andre blomster dukkede uventet op af jorden. Godt blandet med ukrudt, og ikke i de mængder jeg drømte om, men blomstereng fik jeg. Og det var nok meget heldigt, for den nye blomstereng har altså kun vist sig fra en meget sparsom side, hvor der udover ærteblomster, kløver og nogle enkelte små solsikker, ikke har været meget at prale af. I kan se lidt billeder af det sølle resultat her:

I modsætning til blomsterengen, hvis formål var en lidt vild og tilfældig blanding af blomster, så var projekt skærehave noget helt andet. Her er drømmen rækkevis af smukke blomster i mange farver, der kan fyldes i alle mine vaser og sprede glæde hele sommeren. Kim (der igen var god) fræsede en stykke jord tæt på haven, hvor jeg fik sat forskellige blomster, både nyindkøbte planter, men også knolde fra sidste års dahliaer, og forspirrede eller direkte såede blomsterfrø. Jeg havde ret store forventer til denne del af haven, men som med blomsterengen blev det lidt af en skuffelse. TIl dels i hvert fald. Som med vores køkkenhave, løb vi ind i udfordringer med planlægning, vanding, ukrudt og faktisk også harer, der spiste nogle af blomstersskuddene (tror jeg i hvert fald). Det var derfor kun bakse få blomster, der blev til noget i den del af haven, indtil for nyligt, hvor der dog alligevel poppede nogle dahliaer mv frem mellem ukrudtet. I kan se lidt billeder her:

Nå, men skuffelserne til trods, så give det mig blod på tanden. Og jeg har i hvert fald lært lidt jeg kan tage med mig, for jeg skal helst sikkert arbejde videre med både skærehave og blomstereng de kommende år. Vi skal sørge for der er noget til både, bier, sommerfugle insekter og mennesker, og jeg glæder mig til at kunne sidde i mit køkken og se ud på en mark dækket af farvestråelende blomster. Alt godt kommer til den der venter…

så skal jeg bar elige skaffe lidt tålmodighed også….

Leave a Reply