Haveliv

Bærsymfoni

Vi udvider på bærfronten! Der er et skriv på vej om vores (foreløbige) drømme og planer for haven i 2021, men jeg har taget forskud på glæderne og er allerede gået igang med et af drømmeprojekterne: Et overflodshorn af lækre bær!

Haven har i år været storleverandør af bær, og vi har hver nydt det helt vildt. Vi har smovset løs og vi har bagt og syltet med både jordbær, hindbær og brombær. Og så har vi også fyldt flere kilo bær i fryseren, så vi kan nyde dem i løbet af vinteren. De fleste bær (brombær og hindbær) kommer fra buske, der var plantet før vi flyttede ind, og det er vi så taknemmelige for at de tidligere ejere har gjort. Vi har selv plantet jordbær i køkkenhaven og sat forskellige bærbuske rundt om frugtlunden. Men med sådan et godt bær-år er vi blevet grådige. VI VIL HAVE MERE! Endnu mere. Og derfor har vi besluttet os for, at et stykke af marken foran frugtlunden skal dedikeres til en symfoni af bærbuske. Og det fik jeg så lige sat igang i forrige weekend, hvor vi ellers havde aftalt, at der ikke var projekter på to-do listen. Men det er jo et hyggeligt projekt, så det tæller ikke rigtigt 🙂

Vi tog derfor ungerne med en tur til Magtenbølle planteskole (aka haveejernes himmerige), hvor vi fandt en del lækkerier, som jeg nu har plantet ud. På det lille bærstykke er der derfor nu: blåbær, hindbær (Inkl. stiklinger fra nogle af dem der vokser i vores skov), Taybær, boysenbær og tornfrie brombær. Jeg har også gravet nogle afstikkere af solbær- og ribsbuske fra skoven op, og plantet dem sammen med. Planen er, at der løbende skal suppleres med stiklinger fra skov, have og frugtlund – og hvor der ellers nu kunne komme nye bær fra. Og selvfølgelig skal der også tilføjes nye spændende ting. Jeg ønsker mig bl.a. pink blåbær og champagne ribs.

Foruden bærhaven har vi som sagt også plantet en del bær rundt om frugtlunden, så vi er også snart selvforsynende med røde og hvide ribs, stikkelsbær, flere solbær, masser af hindbær af flere sorter, honningbær, morbær og så brombær i lange baner. I tillæg er jeg igang med a tage stiklinger fra jordbærbedet, og her forventer jeg, at nå op på ca. 100 nye planter. Det er ret mange, men de koster jo ingenting, og vi har rigeligt med plads. Og en stor kærlighed for jordbær. Nogle af dem ryger i drivhuset så vi kan høste tidligt. Forhåbentlig kan jeg også eksperimentere lidt med jordbærsorter, så vi kan høste hele sommeren.

I tillæg er jeg også ved at udvide bestanden af rabarber – det er ikke bær, men de passer perfekt ind i bage, sylte, safte-konceptet, så de får også lidt ekstra kærlighed. Igen er det nogle, der stod i haven fra tidligere ejere, nogle jeg har fået lov til at grave op hos naboen, og så nogle jeg lige måtte have med, da vi alligevel var på planteskolen. mums.

Jeg kan godt mærke, at det her med bær er noget, der gør mig glad. Og giver mig blod på tanden. Det er perfekt i forhold til selvforsyning, for de fleste buske passer bare sig selv, og beriger os med søde gaver. De spreder sig også – både på godt og ondt – og vi har i år haft virkelig mange skovhindbær i den lille lund ved vores skov. Jeg kan også se, at der popper brombærskud op hist og pist på både gode og umulige steder. Nogle af dem får lov at blive, andre bliver taget af græsslåmaskine eller hækklippere, mens andre igen bliver flyttet ned til frugtlunden, hvor de forhåbentlig kan ende med at udgøre en slags hegn. Jo jo de skal alle sammen klippes ned løbende, især hvis man vi maksimere udbyttet, men det er altså en meget lille (og god) opgave, i forhold til den glæde de spreder.

Så vi har store forventninger til uanede mængder af syltetøj, kager, grød smoothies og friske bær i de næste mange år. Life is good.

Leave a Reply