Haveliv,  Orloffhave

Kartofler i hø

Der sker en masse i have i denne tid, og nu har vi endelig fået lagt kartofler. Vi har valgt to sorter: Solist og aspargeskartofler. Kim ville egentlig kun have den sidste, men jeg synes det var fint også at få en tidlig sort. Det sidste kræver jo så at man er ude i god tid, og her er jeg ikke sikker på jeg møder kravet. Jeg ville også rigtig gerne have haft lille og røde sorter, men vi skal også lige være realistiske (så meget som vi kan), så de venter til næste år. Men anyways, der er lagt kartofler! Hele 8 rækker. Mums. 

Ligesom sidste år har vi valgt at lægge dem i hø. Det har vi gjort af flere grunde: 

  1. Vi arbejder frem mod en gravefri have (no-dig)
  2. Vi har masser af hø, da græsset på marken bliver slået og bundtet hvert år (so far i hvert fald)
  3. Det skulle give større udbytte, da man blot kan løfte høet og tage de store kartofler, men lade planten være til de små kartofler er klar til høst
  4. Kartoflerne er ikke i jorden og derfor meget renere når de høstes
  5. Hø komposterer efterfølgende og kan bruges andres steder i haven.

Jeg fandt god inspiration til projektet HER 

Egentlig er vi ikke de store kartoffelspisere, så vi kommer primært til at dyrke kartofler, der skal spises i løbet af sommeren, og vi gør ikke et stort nummer ud af at gemme til hele vinteren. Vi elsker nye kartofler. Kød og pølser på grillen, en blandet salat, gulerødder i honning, majskolber og nyopgravede kartofler der bare lige skal have lidt smør eller en lækker pesto/olie. Og bortset fra kødet kommer det hele forhåbentlig fra vores egen have. Og så glæder vi os til masser af kartoffelmadder. hjemmebagt rugbrød, nye kartofler, lidt (måske hjemmerørt) mayo og en gang purløg eller løg. Det lugter af ren idyl, og måske lidt rosenrødt, men det er vores drøm vi lever, og vi er ret vilde med den.

Nå det var en afstikker, men kartoflerne er en tur i høet og vi glæder os til de grønne toppe titter frem, og endnu mere til vo får kartofler i massevis. Med de 12-16 kg vi har lagt skal der nok blive rigeligt til også at dele ud. Og hvis vi følger planen, skal der også være en del til at sælge i vejboden.