Haveliv,  Orloffhave

Haveplaner 2021 – del 1

Første skridt til succes må være høje ambitioner, ik? Og ambitioner, eller drømme, har vi masser af her i Orloffhave. Vi er netop nu igang med at planlægge årets køkkenhaver, og der bliver ikke sparet på noget. Jeg glæder mig som et lille barn til at komme igang med forspirring, klargøring, såning, udplantning und so weiter. Det bliver fedt! Og ja vi har sat barren højt, men indstillingen herhjemme er, at man gerne må drømme stort, og så lykkes vi med det vi gør, og resten er gode lærepenge. Jeg tror nu på et godt haveår for os i år. Og her kan I læse lidt om planerne for årets grøntsagshave. Så følger der forhåbentligt et par indlæg om planerne for den blomsterhave og samt for mark og skov.

Jeg har gjort et forsøg på at tagne årets haveplan (klik på billedet for at se fuld størrelse) og selvom det er lidt skævt og proportionerne er helt off, så kan man vist tydeligt se, at det ikke bliver et kedeligt år i vores køkkenhave. Der er ting vi kender, men der kommer også nye ting til. For at bevare overblikket en smule, har vi delt det op i sektioner (og bare rolig, for dem der får tricks af en unøjagtig tegning, er der også lavet en plan i Excel) Lad os bare starte fra en ende af med det lille drivhus.

I det (for os) lille drivhus ved siden af hønsehuset skal der, lige som sidste år, primært være fokus på tomater. Vi har købt nogle poser med forskellige blandede sorter som vi skal prøve os frem med. Vi går ikke amok i vilde sorter (selvom jeg godt gad) men holder os til en god blanding af genkendelige tomater i år. Vi kan blive vildere næste år. Når man siger tomater herhjemme er man også nødt til at sige basilikum. Et fantastisk match i køkkenet, og dermed også i vores drivhus. Sidste år havde vi plantet nogle jordbær stiklinger i zinkbaljer, og vi satte dem i drivhuset som et forsøg. Og vi fik lækre tidlige jordbær til alles store begejstring, så det skal vi helt sikkert også gøre i år. Generelt skal jordbær produktionen udvides gevaldigt. Skulle der være mere plads i drivhuset, hvor der også skal være en lille hyggekrog til dem der har brug for et øjebliks ro, så fylder vi op med peberfrugt. Foran det lille drivhus er der 4 højbede, som skal rumme krydderurter, salat og flere slags spinat.

Et af de. nye tiltag i 2021 er indkøb af et stort drivhus til marken. Kim er ved at lande på en passende størrelse omkring 40m2, hvor jeg – og budgettet også kan være med (ja han har været oppe i noget større skala undervejs i procesen). I det nye drivhus skal der være chili i massevis. Sorterne har Kim styr på, men der bliver lidt af hvert – og så glæder jeg mig til et år med større produktion af Kims lækre chilisauce. Og chilisauce kan ikke laves uden peberfrugt, så dem kommer vi også til at dyrke i det store drivhus. Det samme gælder agurker, som jeg personling er vild med at kunne hente – og spise – helt friske fra planten. Der er også en lille mulighed for at det bliver i år, at jeg forsøger mig med vandmelon i drivhuset, nu hvor der er plads. Og hvem ved, der kan måske snige sig lidt ekstra lækkerier ind undervejs. Stort, stærkt og lækkert bliver det i hvert fald.

Selve køkkenhaven har vi delt op i 3, for at kunne holde overblikket. Første del er den indhegnede køkkenhave, som måske må krympe en lille sm ude for at give plads til drivhus. VI har her i vinter dækket køkkenhaven over med net og lavet en lille tunnel fra hønsegården, så de små æglæggende damer kunne få lov at gå amok i ukrudt og regnorme. Og gøre jorden klar til os. I den del af køkkenhaven er planen primært kål. I flere former. Og så ærter og måske bønner. På den anden siden af gangstien i den inghegnede køkkenhave er der i år kommet en ny afgrøde, nemlig hvidløg. Det er et forsøg jeg personligt selv glæder mig over. Og i de nyanlagte hvidløsgbed planter vi også jordbær, da de to ting sagtens kan stå side om side – de skal nemlig ikke høstes samtidigt. Og jordbær skal vi bare have mange af i år – min plan er min 120 planter, primært fra stiklinger jeg ´har taget i efteråret. Sidst i bedet er der sidste år dat asparges som vi tålmodigt må vente på giver noget spiseligt.

Lige på den andenside af indhegningen, i den åbne køkkenhave, er jeg ved at anlægge et rabarberbed. Vi har rabarber flere steder i haven, men nu vil jeg samle nogle af dem her – tæt på jordbærerne som jo smager skønt sammen. Vedsiden af rabarberne anlægger jeg en lille gangsti til marken, som måske får en fint, hjemmelavet pergolainspireret indgang og udgang. Hvis jeg når det. På den anden side af stien skal der anlægges et nyt stort bed, der skal huse årets høst af græskar og squash – to af mine favoritter, som jeg har store forventninger til. Vi har flere forskellige sorter af begge dele, og jeg er meget spændt på resultatet. Jeg har også tænkt mig at forsøge mig med knoldet hulsvøb som jeg fandt ved en tilfældighed, ikke helt ved hvad er,. Og hvis der er plads, kommer der måske lidt frilandsagurker (selvom Kim ikke mener det er nødvendigt). Når vi altså bare lige har fået anlagt bedet.

Den sidste køkkenhave, som vi kalder mark-køkkenhaven, skal i år have lidt mere opmærksomhed end sidste år. Den gav egentlig ok i 2020, men ukrudtet fik et stort overtag. I år skal vi igen her have rigeligt med gulerødder og løg. Der skal også dyrkes en god portion majs, rødbeder og persille. Og måske en enkelt række bladbede, som jeg har en rest frø til. Ved siden af selve køkkenhaven på marken anlægger vi et kartoffelbed, hvor vi primært dyrker i hø, som vi havde god succes med sidste år.

Den sidste ting i denne del af haven er min plan om at anlægge et bed ved siden af hønsegården hvor der skal dyrkes krydderurter, lavendel og bibernelle. Jeg har læst at høns og krydderurter er en god kombi – ikke kun i madlavningen – men også i hønsegården, hvor krydderurterne er gode for hønsenes sundhed, og de kan også være med til at holde hønsehuset fri for utøj. Vi prøver os som altid frem.

Det bliver sjovt, hårdt, lærerigt, frustrerende, sundt, meditativt, helende og fantastisk, og jeg håber at vi kommer i mål med mange af de ting vi har planlagt – som I kan se herover er der i hvert fald købt rigeligt med spændende frø ind. Jeg tror på os og på Orloffhave i 2021.

På min tegnede haveplan er der lidt flere ting ting, men frugt, bær og blomster tager vi lige i del 2 af årets haveplan.