Haveliv,  Orloffhave

Semi-succes i skærehaven

I år var første år for mig med en reel skærehave – eller forsøg derpå. Jeg er vild med blomster og smukke buketter, der bidrager med duft og farve i huset og i haven. Samtidig er jeg blevet bevidst om den effekt den nuværende blomsterproduktion har på vores skønne klode, med dyrkning i drivhuse og lang transport. Ofte for at købe en buket (i supermarkedet), der ikke holder særligt længe. Jeg vil gerne undgå at købe imponerede blomster, men jeg vil virkelig gerne have skønheden i mit hjem, så derfor besluttede jeg at dyrke mine egne blomster i min nye skærehave.

En ting jeg var sikker på jeg skulle have var dahlia. Jeg elsker dem, og der er så mange fine at vælge imellem. Jeg dyrkede også dahlia sidste år, så jeg havde nogle knolde/tuber der overvintrede i kælderen, og de fik selskab af nogle nyindkøbte sorter, så jeg havde 30 planter i alt. Men jeg kunne ikke nøjes med dahlia, jeg ville have et flor af blomster – og hvor starter man så? Jeg valgte at deltage på et forspirringskursus hos Regitzes have, hvor jeg både lærte meget om processen, men også fik frø til 10 forskellige blomster. I tillæg købte jeg selv forskellige frø som blev sået direkte i jorden.

Jeg vil betegne mit første år med skærehave som en semi-succes, for jeg fik en del blomster, men selt ikke så mange som planlagt. Mine dahlia klarede sig ok og ca. 80% af dem blomstrede. Mine zinnia’er havde også stor succes, men udover det, var blomstringen altså begrænset. Desværre. Men selvom jeg ærgrer mig lidt, så ved jeg også at det primært er min egen skyld, af flere grunde. For det første var jeg ikke ude i god nok tid med at forberede bedet, så det fik ikke tilført den næring det skulle have haft – altså ingen lækker kompost på det bed i år. Det mener jeg er den primære grund til at mine planter ikke blev så høje so sprudlende som jeg havde forventet. Samtidig løb tiden fra mig (surprise) og ukrudt blev nedprioriteret, og med en del ukrudt blandt blomsterme, var der også flere om at dele næringen fra jorden. I tillæg så havde vi virkelig mange snegle i haven i år, og de var glade for mine dahlia, endda allerede da de stod til forspiring i drivhuset, og dem fik jeg ikke beskyttet godt nok mod de ødelæggende snegle.

Selvom det lyder som en halvtrist affære, så har jeg fået masser af blomster fra min have i år, og det har gjort mig glad. Og så har jeg lært en masse som jeg tager med mig i planlægningen af næste års skærehave. For der skal nemlig være skærehave igen næste år – og den skal endda udvides. Jeg skal gøre det nemmere for mig selv at holde den (eller dem, for jeg laver en ekstra ude på marken sammen med den store blomstereng), og jeg skal have styr på forberedelserne i god tid. Faktisk er jeg allerede igang med det første gang møg og kompost til bedet, så blomsterne får noget lækkert jord til foråret.

Jeg satser på rigtig mange blomster næste år – gerne så mange at jeg kan sælge ud af dem. Det bliver smukt.