Haveliv

Man har et standpunkt…

Til der er lort på terrassen. 

Jeg er meget glad for vores høns! Jeg er vild med at hente friske æg hver dag og med den positive effekt, de har på vores madspild. Jeg smiler, når jeg ser dem tulle rundt i haven i løbet af dagen. Det er så hyggeligt. Og dog! Jeg magter ikke deres lort. Jeg ved selvfølgelig godt at høns skider, men mængden af hønselort i haven, og især på terrassen, har alligevel overrasket mig. Og jeg er træt af det. Mine børn og jeg er fan af bare fødder om sommeren og sandalerne ryger af før velcro remmene knapt nok er lukket. Bare tæer på græs er skønt. Bare tæer i hønselort – NOT so much. Vi har ikke haft de store ulækre episoder endnu, men jeg ser det for mig, og jeg orker det ikke. Jeg vil gerne kunne gå ud på min terrasse og drikke en kop kaffe uden udsigt præget af hønseklatter. Jeg vil kunne gå rundt i haven uden at skulle zigzagge mellem efterladenskaber, og jeg vil kunne sende mine børn ud og lege uden at frygte lort på deres tæer, derefter på trampolin, i badebassin eller med ind i deres senge. Det er ulækkert. 

Og nu tager vi konsekvensen af lorten. Vi har besluttet at hønsene ikke længere skal gå frit i haven hver dag. Det har hele tiden været planen at de skal have nyt hønsehus og det projekt bliver nu flyttet op på prioriteringslisten. Og huset bliver større end først planlagt. Samtidig udvider vi hønsegården så den bliver 3 gange så stor som nu – og vil have et område med træer hvor hønsene kan få skygge og støvbade. De vil nok ikke blive begejstrede, men de får det så fint. Og de kommer også til at få frit løb i haven en gang imellem. 

Men lort er faktisk ikke den eneste grund til at vi vælger at holde damerne i hønsegården i en periode. Den seneste måned har vi hver dag fået 3-4 æg fra de brune og sorte høns, men pludselig faldt det antal. Vi fandt smadrede æg ved hønsehuset og flere steder i haven, så vi mistænker, at der er æggetyve på spil. Jeg har læst mig frem til at både mår, krager og rotter er tossede med æg, så hvis én af disse skulle være synderen, får den nu noget sværere ved at gå på rov, når der bliver lukket af ind til hønsegården, og dermed også huset med redekasserne. Og ja jeg håber på det er krager, for de andre tiltaler mig virkelig ikke ?. 

Og så er der faktisk endnu en æggerelateret grund til at hønsene ikke får frit løb i haven lige nu. I mere end en måned har vi ventet på, at Lady Gaga og Hildegard skulle begynde at lægge deres meget hypede mintgrønne æg. Men uden resultat. I forgårs fandt vi dog et smukt turkist æg lagt i et hjørne i vores indkørsel og et smadret et i haven. De små snedige damer har altså valgt at hønsehuset redekasser ikke er for dem, men at haven er bedre. Og i går fandt jeg så endnu et smukt æg i den lille rede i indkørslen, som vi jo så ved er friskt, og derfor kan komme i køleskabet. Ægget vi fandt var ret stort, så det tyder på de har været i gang med æglægning et stykke tid, og det vil vi altså gerne have del i. Og når vi finder æg i haven har vi ingen anelse om hvor længe de har ligget der, og de kan derfor ikke spises. 

Så Grünlegger hønsene må nu lære, at redekasserne er the place to be når der kommer æg. 

Så ja, vi skal have lidt mere styr på de høns og deres æg, og deres efterladenskaber skal væk (næsten) fra haven og terrassen. Lige nu er der gang i projekt køkken, men når det er færdigt om halvanden uges tid kommer der fokus på nyt hønsehus og udvidelse af hønsegård. Indtil da har vi lagt net over hønsegården og vi holder hønsene inde mens vi er på job. Så må vi se om det gør en forskel. 

Leave a Reply