Haveliv,  Orloffhave

Høns, høns, høns

Da vi boede i Rødovre, midt imellem parcelhuse, motorvej og mange mennesker, drømte Kim om høns i haven, men for mig var det meget langt fra at være på min ønskeseddel. Ideen om høns var fin, men ikke i en lille have omringet af naboer. Men da vi flyttede til landzone på Fyn, var sagen en helt anden og, som jeg tidligere har skrevet om. blev det starten på livet som hønemor. 

Selvom hønsene som udgangspunkt var Kims ønske, så er jeg virkelig gået all-in på dem og de er noget af det hyggeligste jeg ved. Jeg glæder mig stadig hver dag, når jeg skal ned og tjekke hvor mange æg de har lagt til os. Men de giver også nogle udfordringer af og til de høns. Sidste år havde vi 15 høns og jeg hentede mellem 10 og 15 æg dagligt. Altså HVER DAG. Det var fantastisk. Men stille og roligt kom der færre og færre æg og flere af hønsene blev syge og døde selv, eller måtte have hjælp af Kim og øksen til at lukke øjnene. Vi har primært købt hybridracer og jeg har nu lært at de vist ikke “holder så længe”. Desværre. Men det er også en del af et liv på landet med dyr. 

Jeg har længe drømt om endnu flere høns i vores hønsegård, så da æglægningen nærmest svandt til ingenting og hønseflokken blev noget mindre, var det tid til udvidelse. I påsken kørte jeg derfor til en fin gård på Midtfyn og hentede 20 små daggamle kyllinger. Mega nuttede og 5 forskellige racer, der skulle være bedre end de fremavlede hybrider. De flyttede ind under en varmeplade i et kaninbur i skuret og vakte stor begejstring hos alle der kom forbi. Og vi fik da også besøg af både dagplejemødre og børnehavebørn på tur. Da de blev store nok flyttede de 17 overlevende høns ud i det lille hønsehus og fik deres egen hønsegård ved siden af de andre høns. De voksede og voksede og vi ventede spændt på at se hvor mange af dem, der var haner og hvor mange der ville kune give os æg. 

Først var der én der kom med nogle forkølede forsøg på at gale om morgenen og pludselig var der 5 flotte haner der galede og hakkede om kap. Lige en tand for meget så først mistede 4 af dem livet og vi havde en hane tilbage. Troede vi. Vi samlede alle hønsene i et hus og fælles hønsegård og pludselig hørte vi endnu en galende gut og dermed havde vi to haner. De larmede virkelig meget og derfor røg først den ene og senere faktisk også den anden, fordi der simpelthen var for meget maleri for mig. Jeg ved det er det de gør men jeg blev sindssyg af at høre på det så det blev et evigt godnat til dem. 

Nu har vi 14 høns tilbage i hønsegården. 11 af dem er de nye og kun 3 af de gamle er endnu tilbage. Den ene af de nye begyndte for nyligt at gale, så af de 20 jeg købte er vi nu nede på 10 potentielle æglæggere. Jeg håber virkelig ikke der kommer flere galende overraskelser nu.

Til min store skuffelse er der endnu ikke kommer specielt mange æg fra dem på trods af at de er over 6 måneder gamle. Kun tre sf dem har knækket koden og er så småt begyndt at lægge fine æg. Den ene er Tante Brun, min smukke maran, der lægger fine chokoladebrune æg. Jeg venter spændt på resten følger trop. Jeg glæder mig til lyse æg fra italienere og orpingtonnerne, olivenfarvede æg fra olivenlæggere og turkise æg fra mine engelske araucanaer. Jeg tænker det bliver et smukt syn hvis vi nogensinde når dertil. 

I mellemtiden drømmer jeg om flere høns og mit største julegaveønske i år er derfor en rugemaskine. Lige som med så meget andet, så vil jeg klare endnu mere af processen selv, og da jeg gerne vil have forskellige racer, kan det ikke helt klares med den hangar vi har i gården nu. Til foråret skal jeg på jagt efter rugeæg og selv udruge kyllinger til hønsegården. Der bliver liv og glade dage. Vi går også og smådrømmer om at udvide med et rullende hønsehus, vi kan flytte rundt på marken så hønsene kan få en masse lækker ukrudt og gøre jorden lækker at plante i. Jeg bliver helt glad ved tanken om så mange små damer der spiser vores rester og til gengæld leverer æg til vores mad og gødning til vores køkkenhave. Og med tiden skal de nok også bidrage med en kyllingesteg eller 10. 

Og det var hønemor, der lige skulle skrive et kort indlæg om status i hønsegården men som er svær at stoppe når hun rammer et af sine yndlingsemner.