Haveliv,  Lines liv,  Orloffhave

Haveplaner 2023

2023 er her, og jeg er godt igang med haveplanlægningen for det kommende år. Lige nu er planen mest i mit hoved og i snakke Kim og jeg har haft. Vi snakker prioriteringer, tid og overskud og vi vil gøre et forsøg på at lave en realistisk plan for 2023, så vi når i mål med de fleste af de ting, vi drømmer om uden konstant dårlig samvittighed eller mere arbejde, end vi har tid til. Vi kommer i år til at have et ret stort projekt i forbindelse med huset, som helt sikkert kommer til at tage tid og energi. Derfor skal haveplanerne også tilpasses herefter. Vi har valgt at lægge vores arbejdsliv om, med et ønske om at have mere fritid forår og sommer. Lige nu ser det ud til at lykkes. Jeg ved at mit ambitionsniveau kommer til at overgå den tid jeg har til rådighed, men det er sådan jeg fungerer: heller drømme lidt større, og så måske nå i mål. Det gode er, at selvom jeg har svært ved at acceptere at jeg ikke kan (nå) det hele, så har jeg ingen ambitioner om perfektionisme. Rækkerne må gerne være lidt skæve. Der må gerne være lidt ukrudt i haven. Det må godt rode (lidt!). Der vil være ting vi ikke når til tiden. Men vi gør en indsats, og det er vigtigt for mig. Og så bliver vi hele tiden bedre. Og kommer på forkant med ting. Sidste år var vanding en udfordring for os, fordi vi dyrker på et ret stort areal, og steder hvor den almindelige vandslange ikke lige kan nå hen. Så både at få vandet hen til planterne og bruge tiden på det, blev ikke helt prioriteret. Men vi fik installeret dryp tape i en stor del af haven, og det kommer til at gøre en kæmpe forskel for os i år. Så vi kan fokusere på andre ting. Og her er der nok at tage af, men vi har udvalgt nogle som vi kommer til at have ekstra fokus på i år. 

Vi er ikke i nærheden af at være i mål med planen men nogle ting ved vi bliver en prioritet. I kan se dem her: 

Vi skal nørde flere ting i år og det glæder jeg mig til. Vi skal blive klogere og gøre ting smartere. Ukrudtsdug og automatisk vanding skal give mere tid til sjove opgaver. Skæve kanter og lidt rod, skal give overskud til hygge og samvær. Vi går ikke efter perfektion – vi går efter at gøre det så godt vi kan, og få mest muligt ud af den energi vi bruger.

Der vil helt sikkert komme flere ting på haveplanen når vi først begynder at drømme og lade os inspirere af andre gode mennesker. Det skal der komme for det er også en del af den måde vi gør tingene på. Men vi vi øve os i fokus og viden så vi kan gøre ting smartere og bruge vores tid og penge på det der skaber størst værdi for os. 

Nu hvor både Kim og jeg har startet selvstændige konsulentvirksomheder op er det meget svært at sige hvor meget tid (og økonomi) vi har til haveplaner. Drømmen er et fleksibelt arbejdsliv hvor vi arbejder mest om vinteren så der er tid til have forår og sommer, men vi skal også være realistiske her det første år og tage det arbejde der kommer. Så vi har ingen anelse om hvor haven ender henne i det kommende pr, men der bliver helt sikkert gang i den og vi får blomster og grøntsager i massevis. 

Jeg har en plan om løbende opdateringer om haveplanerne her på siden. Lad os se om der bliver tid til det.